Na het afronden van mijn opleiding tot fysiotherapeute ben ik mij verder gaan specialiseren in manuele therapie, dry needling en taping. Via de Stichting Opleiding Manuele therapie (SOMT) in Amersfoort behaalde ik mijn Master of Science in de manuele therapie.
De basis CRAFTA (Cranial, Facial, Therapy Academy) opleiding heb ik afgerond in 2018.
Sinds 2023 ben ik afgestudeerd Orofaciaal therapeut. Dit is een post-master, BIG-geregistreerde kaak fysiotherapie opleiding. Iedere fysiotherapeut mag zicht kaak fysiotherapeut noemen, alleen als je de Orofaciale opleiding hebt afgerond mag je jezelf een Orofaciaal therapeut noemen.

Manuele therapie.
Als manueel therapeut ben ik gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënt specifieke klachten die gerelateerd zijn aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie is een goede methode om pijn te verminderen, beweeglijkheid te vergroten en de spieren de gewrichten correct te laten sturen en bewegen indien hier de klacht vandaan komt.  

Ik gebruik manuele therapie bij de volgende klachten:

 • hoofd- en nekklachten; 
 • hoofdpijn;
 • klachten in de bovenrug, ribben en borst;
 • lage rug klachten;
 • artrose van de heup;
 • specifieke vormen van duizeligheid (door de nek of gruis in het binnenoor);
 • kaakklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten.

Orofaciale fysiotherapie (BIG-geregistreerde kaakfysiotherapie).
Orofaciaal fysiotherapie (kaakfysio) wordt toegepast bij onder andere de volgende klachten:

 • Duizeligheid
 • Kaak-, aangezicht-, hoof- en nekpijn
 • Oorsuizen (tinnitus)
 • Hoofdpijn
 • Aangezichtsverlamming
 • Revalidatie na chirurgische operaties in het gezicht, het hoofd of de hals.

CRAFTA therapie (hoofd-, nek-, kaak therapie).
Als CRAFTA therapeut ben ik gespecialiseerd in het behandelen van het hoofd-, nek- en kaakklachten.

CRAFTA wordt toegepast bij onder anderen de volgende klachten:

 • temporomandibulaire klachten (TMD)
 • craniomandibulaire dysfuncties (CMD)
 • aangezicht pijnen

De bovengenoemde klachten kunnen worden herkent als pijn in de nek, wang-, slaapstreek en voor of in het oor.
Verstoorde functies/beweging van de nek en de mond zoals beperkte strekking en draaiing in de nek, beperkte maximale mondopening, geluiden in het kaakgewricht, pijn bij gebruik van de mond (b.v. kauwen, zingen, gapen). 

Bij CRAFTA therapie zijn er korte lijnen met huisartsen, tandartsen en orthodontisten om de zorg voor dit probleem gebied te optimaliseren. 

Dry needling (wervelkolom en extremiteiten).
Dry needling is een behandelmethode die zich richt op de gevolgen van het myofasciaal pijn syndroom. Door dit syndroom zijn de spieren gespannen en zijn er spierknopen aanwezig in de spier. Verder beperken de spieren de gewrichtsfunctie en is er lokale en uitstralende pijn aanwezig volgens een vast patroon. De spierknopen veroorzaken klachten en belemmeren het herstel. 

Door met een acupunctuurnaald de spierknopen te behandelen ontspannen de spieren. Hierdoor gaan de spieren weer goed functioneren en verdwijnt de pijn. Dry needling is een zeer effectieve en dankbare techniek om het myofasciaal pijn syndroom te behandelen. 

Medical cure taping.
Medical cure taping is een techniek die zich richt op het ondersteunen van gewrichten na een verstuiking, verzwikking of luxatie. Door gebruik te maken van speciale elastische tape kunnen spieren zich meer ontspannen of juist aanspannen bij een specifiek probleem rondom een gewricht. De tape kan ook gebruikt worden bij het ondersteunen van het lymfesysteem om oedeem af te voeren vanuit armen of benen en het ondersteunt het lymfesysteem om ‘blauwe plekken’ sneller te laten verdwijnen. Andere toepassingen van medical cure taping zijn het corrigeren van houding en beweging en de genezing van littekens.  

Rock taping.
De behandelmethode rock taping is er op gericht bewegingsketens (faciale ketens) te ondersteunen en sturen met elastische tape. Rock taping, ook wel fascial movement taping genoemd, is een techniek die veel wordt toegepast in de topsport, maar kan ook zeer goed worden toegepast bij de behandeling van klachten in de algemenere zin, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. De methode werkt zeer effectief om pijn in de rug en buik te verminderen en bekken en rug te stabiliseren. Zo hoeft er geen fixerende bekkenband gebruikt te worden tijdens de zwangerschap.